Top
Baix Gaià Consorci Turístic / Centre d’Interpretació dels Castells

INTRODUCCIÓ

Pel curs baix del riu Gaià s’ha dissenyat una ruta turística que transcorre pels 11 municipis que conformen el que es coneix com a subcomarca del Baix Gaià, i que inclou vuit castells: el del Catllar, el de la Nou, el de Montoliu, el de Vespella, el de Montornès, d’Altafulla, el de Ferran i el de Tamarit.

El Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià neix amb la finalitat de donar a conèixer aquestes fortaleses al públic visitant mitjançant la interpretació dels seus valors i aspectes més rellevants. L’objectiu és esdevenir, d’aquesta manera, en el punt de partida i referència de l’esmentada ruta, facilitant al visitant un primer contacte amb aquesta i la zona i incentivant-lo a visitar-la.

Amb aquest punt de partida, en el projecte que es presenta a continuació es concep el centre d’interpretació com un equipament pensat i dissenyat per a que, a través d’una sèrie de recursos museogràfics i interpretatius, el visitant adquireixi una sèrie de coneixements que li permetin entendre i apreciar el territori del Baix Gaià i els seus castells.

La nostra pretensió però no és la de presentar els castells del Baix Gaià com tradicionalment s’ha fet amb altres fortificacions, com la d’uns elements fossilitzats en el temps, sinó la d’entendre-ls com a enclavaments fortificats que han estat subjectes al pas del temps i a les diferents circumstàncies històriques i conjuntures locals que s’han esdevingut. Des dels grans castells senyorials de l’edat mitjana, vertebradors del territori i la societat fins a la seva utilització amb finalitats tant diverses com la d’habitatge o magatzem o, en alguns casos, al seu abandonament, s’hi endevina una influència de la societat i les peculiaritats del territori on es troben.

Per més informació, visiteu: castell.elcatllar.cat.

LOCALITZACIÓ

El Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià s’ubica a la vila del Catllar, població pertanyent a la comarca del Tarragonès, a la província de Tarragona.

Concretament, el terme municipal del Catllar s’inclou juntament amb el d’Altafulla, Creixell, la Nou de Gaià, Renau, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Roda de Berà, Salomó, Tamarit, Torredembarra i Vespella de Gaià en l’anomenada subcomarca del Baix Gaià, que compren els municipis més orientals del Tarragonès.

El nucli urbà del Catllar té una població al voltant dels 800 habitants, que s’incrementa fins als 3.973 si es té en compte la població censada resident a les urbanitzacions que hi ha distribuides pel terme municipal, d’una superfície de 26,05 Km2.

PRINCIPIS MUSEOLÒGICS

El turisme cultural, es fonamenta en la utilització o conversió de béns patrimonials (naturals i culturals) i de produccions culturals en recursos d’atracció turística, ha estat identificat com un dels elements clau del -nou turisme- que ha de reemplaçar el -vell- turisme de masses, de manera que el -nou turisme- s’ha de caracteritzar per la seva sensibilitat cultural i pel respecte vers el medi ambient.

Certament, no tothom disposa de les mateixes capacitats; hi ha algunes persones que presenten un tipus d’intel·ligència que s’activa de manera visual. Per contra, hi ha un sector dels visitants la intel·ligència dels quals s’activa millor si els missatges els arriben a través de l’oïda, són persones a qui els agrada que els llegeixin o expliquen un text. Per a elles els missatges orals són fonamentals.

Finalment, existeix un tercer tipus de persones que volen tocar-ho tot, manipular-lo. Abans manipulen una màquina que llegeixen un text explicant el funcionament de la mateixa. Per a ells l’exposició hauria de contenir artefactes interactius. No es tracta d’explicar el mateix missatge de tres maneres diferents, sinó més aviat de fomentar activitats i exposar el discurs museològic de manera que tots els visitants tinguin l’oportunitat d’apropar-se a aquests missatges. El públic hauria de poder comprovar que ha après quelcom.

OBJECTIUS
 • Que el visitant conegui totes fortificacions que es troben al Baix Gaià.
 • Donar a conèixer patrimoni cultural als visitants locals com els turistes.
 • Generar un equipament atractiu, didàctic i interactiu, capaç de sorprendre contínuament al públic visitant.
 • Espai de suport a la docència per les visites escolars.

Informació de servei

HORARI

Hivern, del 16 de setembre al 14 de juny:

 • Dissabtes: 10:15h, 12:15h, i:
  • del 16/09 al 31/03: 16:15h
  • de l’1/04 al 31/05: 17:15h
  • de l’1/06 al 14/06: 18:00h
 • Diumenges: 10:15h i 12:15h.

* La resta de dies de la setmana, visites concertades per a grups trucant a l’Ajuntament: 977653101 o 977653007, de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00 hores.

Estiu, del 15 de juny al 15 de setembre:

 • De dimarts a dissabte: 10:15h, 12:15h i 18h
 • Diumenges: 10:15h i 12:15h.

Aquests horaris deixen sense efecte qualsevol altre anunciat prèviament.


Durant l’estiu, de l’1 de juliol al 14 de setembre, tots els divendres visites guiades prèviament concertades per a grups mínims de 8 persones a les 21h.


PREU

 • Entrada general: 2,5€
 • Entrada reduïda: 2€ (Jubilats i pensionistes – Titulars del carnet jove – Carnet Club Súper 3 – Carnet d’estudiant – Nens i nenes d’11 a 14 anys, ambdós inclosos)
 • Entrada gratuïta: Menors de 10 anys – Carnet docent
 • Grups a partir de 10 integrants: 2€ / persona

* Les persones beneficiàries d’entrada gratuïta no computaran a efectes de formació de grup

VENDA D’ENTRADES

Al punt d’informació turístic situat a la part baixa del fossat meridional.