Top
 

El Catllar

escut-catllar

El Catllar

web: www.elcatllar.cat  // e-mail: info@elcatllar.cat // telf.: 977 653 101 // gentilici: Catllarenc, catllarenca  // territori: 26,4 km² // habitants: 4.475 hab. (2019) // CP: 43764

El Catllar, pel seu entorn i proximitat a Tarragona, és un municipi eminentment residencial. El seu terme és travessat pel riu Gaià. Del patrimoni arquitectònic cal destacar-ne l’església parroquial, magnífic edifici setcentista (1776-1790) dels arquitectes Joan A Rovira i Josep Prat i Delorta, i el castell, documentat ja al s. XI. La fortificació, consolidada recentment, s’alça sobre les restes d’un poblat de l’edat de ferro (s. VII aC), conserva dues torres, la muralla perimetral amb fossat defensiu i un esplèndid pou de glaç del 1687. Actualment acull el Centre d’interpretació dels castells del Baix Gaià.

El municipi, entre altres, també compta amb importants jaciments prehistòrics, les dues fàbriques (arquitectura industrial s. XVIII i XIX) i l’Agulla (s. XIV-XV), element d’enginyeria hidràulica.


SERVEIS

SERVEIS

 

Ajuntament:  977 653 101 | Pl. de la Vila, 1


Assistent social: 977 653 687


Biblioteca Municipal: 977 653 742 | Av. Catalunya, 10


Centre Cultural: 977 653 669 | Av. Catalunya, 10


Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià: 600 460 488 | 977 653 668 | C/ del Castell


Consultori Mèdic: 977 653 675 | Av. Catalunya, s/n


Escola de Música: 977 653 101 | Av. Catalunya, 3


Farmàcia Rosique Román: 977 653 381 | Av. Catalunya


Institut-Escola L’Agulla: 977 653 501 | Camí de Tarragona, s/n


Jutjat de Pau: 977 653 101


Llar d’Infants: 977 654 962 | C/ França, s/n


Parròquia Sant Joan Baptista: 977 653 139 | Pl. de l’Església


Piscines: 977 653 867 | Torre d’en Guiu


Vigilants municipals: 619 042 538


CASTELL
castell-catllar

Castell del Catllar

Segle XI-XIII

El castell del Catllar s’alça damunt de les restes d’un poblat fortificat de l’edat del ferro (S. VII-V a.C.), en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. L’estructura actual és el resultat del seu creixement a partir d’una muralla i torre primigènies a les que s’hi van afegint dependències, principalment entre els segles XIII i XVI; és en aquest darrer segle quan el castell experimenta el seu creixement més notable, quedant configurat com una edificació amb fossat, de planta triangular, perímetre murallat amb dues torres a la façana principal i l’interior articulat per un pati central.

MÉS CASTELLS
RUTES

Alts de la Bassa Closa

Un paisatge agrícola de secà, on els camps conreats s’alternen amb d’altres erms o abandonats i boscos de pi blanc. Tot plegat lligat per una xarxa de camins, vells i moderns.

 • Ruta circular
 • Dificultat: mitjana
 • Longitud: 10,40 km
 • Desnivell positiu: 250 m
 • Durada: 2h 55′ a peu – 1h 30′ en bicicleta

Accedeix a les rutes: http://naturalocal.net/municipi/itineraris/el-catllar/89


Camí a Sant Simplici

Anem del castell del Catllar fins a Sant Simplici, dos fonamenals miradors. L’entorn de la desapareguda torre de guaita de Sant Simplici va ser freqüentat per albiradors de pirates als segles XVI i XVII.

 • Ruta circular
 • Dificultat: fàcil
 • Longitud: 11,5 km
 • Desnivell positiu: 190 m
 • Durada: 2h 30′ a peu – 1h 30′ en bicicleta

Accedeix a les rutes: http://naturalocal.net/municipi/itineraris/el-catllar/89


Camí fondo de Mas Pasqual

Itinerari que ens permet el pas per antics camins amb restes de murs de pedra seca. Passa per una de les zones amb més densitat del terme, com la masia de Manyer. També es passa a frec de la bassa temporal de la Plana.

 • Ruta circular
 • Dificultat: fàcil
 • Longitud: 8 km
 • Desnivell positiu: 125 m
 • Durada: 2h 30′ a peu – 1h en bicicleta

Accedeix a les rutes 


Itinerari per la conca del Gaià

Camineu per la part nord del terme, per l’ermita de Sant Ramon i pinedes, allà on abundava la vinya i els marges de pedra seca. A la presa de l’embassament del Gaià fa bo de badar per intentar clissar-hi ocells, i per la zona humida del Catllar, on també pot ser interessant observar les tortuges de rierol.

 • Ruta circular
 • Dificultat: fàcil
 • Longitud: 6,20 km
 • Desnivell positiu: 150 m
 • Durada: 2h a peu – 45′ en bicicleta

Accedeix a les rutes


Masos de conreu

Els antics i gairebé desapareguts masos, amb les seves masies, terres de conreu i boscos protagonitzen la ruta. Passem per urbanitzacions allunyades del nucli urbà, hi arribem a través de camins i carrerades que, entre murs, han guiat el bestiar del mas a la pastura i conduït els carros de la masia a la població.

 • Ruta circular
 • Dificultat: fàcil
 • Longitud: 10 km
 • Desnivell positiu: 227 m
 • Durada: 2h 30′ a peu – 1h 30′ en bicicleta

Accedeix a les rutes: http://naturalocal.net/municipi/itineraris/el-catllar/89


LLOCS D'INTERÈS

Castell del Catllar - Centre d'Interpretació dels Castells del Baix Gaià
010-EL-CATLLAR-03022011-1200x818

Activitat: Visita | Horari: Laboral

El castell s’alça damunt de les restes d’un poblat fortificat de l’edat del ferro (segles VII al V a.C.), en aquest turó que domina un dels meandres del riu Gaià. Tot i que la documentació escrita situa els seus inicis al segle XI, moment en que el riu era el límit o frontera entre els comtats catalans i el regne de l’Al-Andalus, les excavacions arqueològiques realitzades indicarien que els orígens de la fortificació es trobarien en època musulmana o fins i tot anterior. L’estructura que s’observa actualment és el resultat del seu creixement a partir d’una muralla i torre primigènies a les que s’hi van afegint dependències principalment entre els segles XIII i XVI; és en aquest darrer segle quan el castell experimenta el seu creixement més notable, quedant configurat com una edifici amb fossat, de planta triangular, perímetre murallat amb dues torres a la façana principal i l’interior articulat per un pati central.

L’any 2002 l’Ajuntament del Catllar va adquirir la propietat de l’edifici i va iniciar els treballs d’excavació arqueològica, recuperació i consolidació. El castell del Catllar és el Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià i forma part de la Ruta dels Castells de Frontera.

El castell del Catllar es pot visitar durant tot l’any amb visita guiada, que inclou la projecció de diversos audiovisuals.

Podeu consultar horaris i fer la reserva en línia a castell.elcatllar.cat

Durant la temporada d’estiu s’ofereixen visites nocturnes els divendres i durant el curs escolar, visites de escoles i instituts. El Castell és un espai monumental que acull diverses iniciatives durant l’any, com els Concerts a la Terrassa del Castell o el Cicle de Conferències d’Història.

Embassament i Vall del riu Gaià
embassament

L’embassament es troba a la part nord-est del municipi, a tocar dels termes municipals de Renau i Vespella de Gaià. El pantà fou construït a mitjans dels anys 70 per tal de subministrar aigua al complex petroquímic de Repsol. Des d’aleshores el cabal del riu Gaià fins la desembocadura s’ha vist estroncat, i l’entorn ha perdut una part del seu encant natural, si bé avui en virtut de l’acord ACA-Repsol, s’ha pogut recuperar un mínim cabal mediambiental. Un cop deix l’embassament el riu transcorre encaixonat gairebé fins al nucli urbà de la vila, constituint un espai natural i paisatgístic d’interès. Prop del nucli urbà, al costat de l’antiga fàbrica paperera, hi ha una zona humida representativa de les comunitats interiors mediterrànies, que s’alimenta bàsicament de l’aigua del cabal de manteniment o cabal ecològic que s’allibera des de l’embassament del Gaià, a uns dos quilòmetres aigües amunt. Pel que fa a la fauna, algunes espècies d’ocells viuen i nidifiquen en aquesta zona humida, com ara la gallineta d’aigua, el rascló i l’ànec collverd. Dins d’aquest projecte de millora d’hàbitats de la zona humida, s’ha impulsat el retorn de la tortuga de rierol al municipi del Catllar amb l’alliberament de diversos exemplars que, a mig termini, esperem que formin un nucli de població.

Pou de glaç

Activitat: Visita

Va ser construït el 1687, excavat a la roca natural i cobert amb una cúpula de pedra. Les mides originàries eren de 9 metres d’alçada per poc més de 8 metres de diàmetre, si bé quan deixà de funcionar se’n rebaixà l’interior i actualment té una alçada d’11,5 metres. La finalitat del pou era la de conservar la neu o el glaç per refrescar la beguda, sobretot l’aigua i el vi, alhora que s’emprava també per a usos medicinals com fer baixar la febre, antiinflamatori o analgèsic. Els pou de glaç va deixar de funcionar cap a mitjan del segle XIX.

Ermita de Sant Ramon
ermita

Activitat: Visita | Horari: Parroquial

Es troba situada a uns 500 m. del nucli urbà de la vila, riu amunt. Consta d’una capella d’una sola nau, amb un campanar d’espadanya i una sagristia adossada. Segons consta en el document de donació a l’ajuntament, va ser construïda l’any 1603. Posteriorment, el 1835 fou desamortitzada i, en ocasió de la primera guerra carlina, fou convertida en lloc fortificat. Actualment està en procés de rehabilitació. Des d’aquest lloc es tenen unes boniques vistes de la població.

Església Parroquial de Sant Joan Baptista
esglesia_2

Activitat: Visita | Horari: Parroquial

La perfecció geomètrica del seu projecte i l’exquisida execució de l’obra fan d’aquest temple un dels edificis religiosos més importants de la seva època al Camp de Tarragona. Construïda entre 1776 i 1790, s’aixecà al mateix lloc que ocupava l’anterior temple romànic. L’autor de la traça original fou Joan Antoni Rovira i Fraga, amb la posterior intervenció, sobretot en el campanar, de Josep Prat i Delorta; ambdós, arquitectes de primera línia en aquell moment. El director de l’obra fou el també arquitecte Josep Carafí. De notables dimensions, és de planta de creu llatina amb creuer i cimbori. La façana, de carreus de pedra, és molt estilitzada, amb un cos avançat que s’uneix al principal mitjançant parets còncaves i s’acaba en frontó triangular. A cada costat de la portalada hi ha un escut tallat en pedra amb les armes de la vila i del comte de Santa Coloma, respectivament. El campanar, admirable pel seu disseny, exquisit i airós, és un element primordial de l’església. Té un primer cos de planta quadrada, un segon vuitavat amb esveltíssims finestrals, i un tercer també vuitavat i de diàmetre més petit, amb balconets davant de cada finestral; l’acabament és una cúpula acampanada barroca molt gràcil amb òculs ovalats profusament decorats.

L’interior es pot visitar amb visita concertada, trucant als telèfons 977 653 668 i 977 653 101 o enviant un correu electrònic a castell@elcatllar.cat

Jaciment Prehistòric Els Vinyets
els vinyets

Activitat: Visita | Horari: Permanent

S’hi han localitzat les restes de població humana més antigues documentades al municipi, datat entre 175.000 i 350.000 anys, corresponents al període del plistocè mitjà. Ha estat objecte de diverses excavacions dirigides pel laboratori d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, amb la col•laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament. Es troba situat en un antic meandre del Gaià, al nord del nucli urbà.

Jaciment prehistòric La Cativera
La cativera

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Jaciment en abric situat vora el riu Gaià, a la confluència amb el barranc de la Cativera, amb una seqüència estratigràfica excepcional per al coneixement de l’etapa de transició de les darreres societats de caçadors-recol•lectors a les societats productives, del paleolític superior al neolític (epipaleolític), a nivell de Catalunya. Resta pendent de noves excavacions per determinar-ne el seu abast.

Jaciment Prehistòric Poblat dels Manous
poblat manous

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Situat al sud est del terme municipal, coincident en la època amb el de la Cativera, la seva activitat es concentraria en les darreres fases de l’epipaleolític. Es tracta d’un jaciment a l’aire lliure. També s’hi ha trobat mostres ceràmiques del període iber.

L'Agulla
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Es tracta d’un monòlit situat a pocs metres del nucli urbà de la vila, a l’est de la població, fet de pedra i morter de calç, de 12 metres d’altura. Es tenen dades de la seva existència al segle XVII, tot i que la datació més antiga podria correspondre als segles XIV-XV. És un element d’enginyeria hidràulica que presumiblement controlaria la pressió d’una canonada d’aigua. Actualment aquest tipus d’elements es denominen torres d’equilibri.
Mostra Etnogràfica
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Aquesta mostra es pot visitar a la Cooperativa Agrícola del Catllar, al carrer Onze de Setembre, 5-7. S’hi poden veure diferents eines del treball al camp i la vida a pagès, que va recollir durant la seva vida Lluís Anglès Ferré, veí del Catllar, i que han estat cedides per part de la seva família.

La Fàbrica del Catllar
la fabrica

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Consta de dos edificis fabrils situats a la vora del riu, prop del nucli urbà, l’antic molí paperer de mitjan segle XVIII i la fàbrica paperera de mitjan segle XIX, ambdós magnífics exemples de l’arquitectura industrial d’aquesta època i, al seu moment, veritables motors de l’activitat econòmica de la vila. En el mateix recinte també hi ha un molí fariner del segle XIII. En el conjunt hi ha dues xemeneies monumentals, tronco-piramidals de planta quadrada i de diferent alçada. S’hi fabricà paper fins l’any 1912, esdevenint després fàbrica tèxtil. L’any 1914 s’hi instal•là una central elèctrica, que subministrava electricitat a diversos municipis i que funcionà fins l’any 1972. L’any 1975, amb la crisi del tèxtil, la fàbrica tancà.

La Torre d'en Guiu
torre-den-guiu_750x500

Activitat: Visita | Preu: Permanent

Antiga torre de defensa de planta circular pertanyent a la línia defensiva del Gaià, del segle XI. Construcció actualment desapareguda, però per analogia, de semblants característiques que les existents a la Riera de Gaià (torre de l’Abella), a Tarragona (Sant Simplici) i Ardenya (l’Alzineta). Actualment dóna nom al parc municipal situat al costat de la llera del riu.

És un espai ideal per a les famílies amb mainada, gràcies a un complet parc infantil i taules de pícnic sota una arbreda. Disposa d’un servei de bar i restauració. També s’hi pot practicar tennis, pàdel, ping-pong i petanca i gaudir de la piscina a l’estiu. Finalment, hi ha una carpa on se celebren molts actes durant la Festa Major.

Nucli del Catllar
nucli

Activitat: Visita | Horari: Permanent

La vila del Catllar va néixer a redós del seu castell durant la segona meitat del segle XII. Des d’abans de l’any 1340 era closa per un mur amb tres portals: el del pou, el de l’hospital i el de Tarragona. A més de l’església parroquial i del castell, sens dubte els edificis més importants de la vila i que configuren la imatge visual que hom té de la població, a l’interior del que constituïa la vila closa, existeixen diverses cases particulars de prou interès, algunes del segle XVI, i sobretot del XVIII i XIX, durant els quals la vila va experimentar un fort creixement demogràfic.

Pont del Ferrocarril
puente_tren_elcatllar_2_750x500

Activitat: Visita | Horari: Permanent

Important construcció d’enginyeria civil executada durant el darrer terç del segle XIX. Formava part de la línia del ferrocarril Madrid-Saragossa-Barcelona, actualment en desús. Aquesta estructura es dissenyà per salvar el riu Gaià.

ON DORMIR?

Mas de Ventos PT-000310

(El Catllar)

665 519 010
.

ON MENJAR?

Bar Cooperativa

(El Catllar)

977 653 789

Bar Deportivo

(El Catllar)

605 671 904

Bar Enri

(El Catllar)

630 164 056

Bar Gemma’s

(El Catllar)

977 654 929

Bar Les Eres

(El Catllar)

977 653 420

Bar-Restaurant “La Torre d’en Guiu”

(El Catllar)

977 653 140 / 692 591 922 / 649 644 490

Can Pallas

(El Catllar)

977 653 354

Restaurant Caballo de Copas

(El Catllar)

977 653 511

Restaurant Celler de L’Àvia

(El Catllar)

977 653 258

Restaurant Club de Golf Costa Dorada Tarragona

(El Catllar)

977 653 614

Restaurant Gemma’s

(El Catllar)

977 654 929

Restaurant Mas Blanc

(El Catllar)

977 653 923

Restaurant Mas de Teret

(El Catllar)

626 777 444

Restaurant Torre d’en Guiu

(El Catllar)

649 644 490 / 692 591 922
.

COMERÇ

Agrobotiga del Catllar

(El Catllar)

Productes artesanals
977 653 807

Centre Hípic El Catllar

(El Catllar)

Oci
687 469 909 / 627 539 492

Club de Golf Costa Dorada Tarragona

(El Catllar)

Oci
977 653 361

Cooperativa Agrícola El Catllar

(El Catllar)

Cooperatives
977 653 807

Germans Armengol

(El Catllar)

Productes artesanals
977 653 132

Granja-Escola Corral de Neri

(El Catllar)

Oci
977 224 324

Mas de Teret

(El Catllar)

Oci
629 777 444

Minitarraco

(El Catllar)

Oci
616 093 820 / 695 586 017

Paintball Fau

(El Catllar)

Oci
658 797 344
.

MERCAT

Mercat setmanal
---
Oci i cultura
MERCAT MEDIEVAL CATLLAR
Maig / Juny
VISITES NOCTURNES AL CASTELL
Juliol / Agost
CONCERTS A LA TERRASSA DEL CASTELL
Juliol / Agost
Festes i tradicions
FESTA MAJOR
Últim cap de setmana d'Agost (comencen 15 dies abans)
SANT NICASET
11 d'Octubre (Festivitat religiosa amb missa solemne, adoració de la relíquia al castell i celebració popular amb seguici, música i berenar...)
FESTA MAJOR D'HIVERN SANT NICASI
14 de Desembre
FESTA DE L'OLI NOU
Finals de Novembre

Imatges d'El Catllar