Top
 

La Nou de Gaià

Escut la nou de Gaia

La Nou de Gaià

web: lanoudegaia.altanet.org  // e-mail: aj.noudegaia@altanet.org // telf.: 977 655 257 // gentilici: Nouenc, Nouenca  // territori: 4,3 km² // habitants: 546 hab. // CP: 43883

Les primeres notícies documentades de La Nou daten del 4 de gener de l’any 1011, citada en la donació del Castell d’Albinyana com a afrontació meridional dels seus dominis – “Kastelar Nuce”.


SERVEIS

Ajuntament:  977 655 257


Biblioteca Punttic de la Nou de Gaià: 977 655 786


Casal Municipal: 977 655 257 / 722 400 107


Castell de La Nou: 977 655 257


Centre d’assistència mèdica: 977 655 710


Escola Les Codinetes: 977 655 390


Llar d’infants La Palmera:  977 655 258


RUTES

Camí de la Sitgeta

Aquest camí fa un recorregut per la zona Est del poble i passa pel costat del camp de futbol. S’aconsella començar el recorregut per l’Accés A donat que el tram que passa pel costat del camp de futbol té bastanta pendent i és millor fer-lo de baixada. Es pot accedir per dos punts: (Accés A) Des de l’encreuament de la carretera T202 (Avinguda Catalunya) amb la T211 (direcció La Pobla de Montornès). Es troba indicat per un panell de ruta verda. (Accés B) Des de l’Avinguda Catalunya sortint del Carrer Nou. Veure un indicador que posa Camp de Futbol. Aquest camí també accedeix a un altre tram que arriba fins La Pobla de Montornès.


Camí de les Fontanilles

Aquest camí  fa un recorregut per la zona Oest del poble. S’aconsella començar el recorregut per l’Accés A donat que el tram que passa pel costat dels safarejos té bastanta pendent i és millor fer-lo de baixada. El recorregut pot ser escurçat passant pel torrent de les Fontanilles, que queda a mig camí. Es pot accedir per dos punts. (Accés A) Sortint del centre del poble, des del Cercat o de la plaça del Centenari i baixant pel camí direcció als antics Safarejos. (Accés B) Des de l’encreuament de la carretera T202 (Avinguda Catalunya) amb la T211 (direcció La Pobla de Montornès) Es troba indicat per un panell de ruta verda. Aquest camí també accedeix a un altre tram que arriba fins a Vespella de Gaià.


CASTELL
castell4torres

Castell del Baró de les Quatre Torres

Any 1.011

Actual Ajuntament de la Nou de Gaià

El Castell de la Nou de Gaià, d’aparença més de casa senyorial que no pas de castell medieval, ha tingut una llarga evolució arquitectònica des del s. XI fins l’actualitat. La primera notícia és de l’any 1011, posteriorment, l’any 1023, el comte Ramon Berenguer el vincula al llinatge dels Claramunt. Al s. XIX esdevé casa pairal del Baró de les Quatre Torres fins la Guerra Civil (1936-1939). En aquest castell hi va néixer Carles Morenes i Carvajal, vescomte d’Alesson. El darrer propietari, el capità general de les Illes Balears el cedí a l’ajuntament l’any 1982.

MÉS CASTELLS

LLOCS D'INTERÈS

Els Safarejos

Activitat: Àrea de Lleure  | Horari: Permanent 

Als peus de la part posterior del poble, en una fondalada es troba l’àrea de lleure dels safarejos. Aquesta esplanada compta amb un font d’aigua potable, 10 taules amb els seus corresponents bancs. Situada en un paratge singular i ombrívol, gràcies a les moreres i pollancres. Al costat de l’àrea es troben els antics safareigs, espai ple de records i vivències és evocat per tots els qui anys enrere hi havien anat a rentar roba, a buscar aigua fresca o simplement a fer la berenada. L’aigua que rajava de la font dels Canons o la de les Fontanilles omplia de vida aquest racó.

Església de Santa María Magdalena

Activitat: Església Parroquial

L’Església, dedicada a Santa María Magdalena, patrona de la Nou, data del segle XVIII i té el mateix estil arquitectònic que el castell, tal com ens mostren les motllures i cornises.

Jardins del Castell del Cercat

Activitat: Jardins

Al centre de la població, dins del recinte del castell. Deuen el seu nom al fet que són delimitats per les cases del carrer de les Cases Noves i per una tanca. Tenen una hectàrea d’extensió, amb aparcament, font, gronxadors, una pista de ball on se celebren els actes festius i hi és ubicat el casal municipal amb una esplèndida terrassa i un parc infantil.

Mirador de la Pleta

Activitat: Mirador

Juntament amb la restauració del Castell, s’ha volgut dignificar l’entorn que abasta l’accés, denominat la Pleta, a la Capella del Castell. L’espai, que ofereix unes magnífiques vistes de les muntanyes de Vespella, es converteix en un magnífic mirador sobre les terres de conreu del nord/oest del propi terme i sobre el terme veí de Vespella.

Monument dedicat a la Verge de les Neus

Activitat: Monument

L’any 1816, el poble de la Nou, immers en intenses pedregades estiuenques que havien malmès les collites del raïm durant quatre anys seguits, decideix fer un Vot de Poble i surt escollida per atzar la Mare de Déu de les Neus. A ella es dedicà, amb motiu de la commemoració del centenari del Vot, un monument modernista que s’aixecà a la plaça del Centenari, el qual fou destruït durant la guerra del 36. L’any 1966, en celebrar-se el cent cinquantenari, fou erigit una altra vegada a la mateixa plaça presidit per una escultura d’Eustaqui Vallès. També la Capella del Castell és dedicada a la Verge de les Neus, i es podia contemplar una preciosa talla policromada que, per motius de seguretat, fou traslladada a l’església parroquial.

Reserva Natural del Riu Gaià

Activitat: Reserva Natural

La Reserva de Fauna Salvatge de la Desembocadura del riu Gaià destaca pel fet de ser una de les poques zones humides de la Catalunya Meridional. És un refugi per a alguns elements faunístics, i també per una zona d’escala en les vies d’ocells migratoris. És un sistema dulçaqüícola fràgil, de règim mediterrani, que conté comunitats faunístiques vulnerables. És per aquest motiu que es va incloure en el Pla d’Espais d’Interès Natural el qual protegeix el 20% del territori català. Històricament el riu desembocava en una extensa zona pantanosa on avui hi ha les ‘Botigues de Mar d’Altafulla’. A principis del segle passat el riu Gaià separava els municipis d’Altafulla i el de Tamarit, aquest últim actualment annexionat a Tarragona. La plana al·luvial va ser dessecada i convertida en terres de cultiu, principalment horts, i més tard s’hi van conrear cereals

Bosc de Ribera a la Reserva Natural

Activitat: Bosc

A l’entrada de la Reserna de Fauna Salvatge s’ha de vigilar molt de no molestar la fauna i conservar la flora. En aquest espai podem veure merles (Turdus merula), gallinetes d’agua (Gallinula chloropus) i, si estem atents, a l’estu, podrem sentir el bonic cant del rossinyol (Luscinia megarhynchos). Com podeu veure, a diferència del tram anterior, l’espai és molt més tancat i la visibilitat també. Així, doncs, si volem observar els animals haurem d’anar en silenci. Aquesta part la dominen els grans arbres de ribera com l’om (Ulmus minor) o l’àlber (Populus alba), però també hi podem trobar molta canya (Arundo donax) i boga (Thypha sp.). En aquest punt hi ha una desviació que ens porta a l’Hort de la Sínia, centre d’informació i educació ambiental de la reserva, on sereu informats sobres les característiques de l’espai

Camps de conreu a la Reserva Natural

Activitat: Camps de conreu

Per començar l’itinerari ens dirigirem a l’estació de tren. A partir d’aquesta seguirem pel costat de la via en direcció oest, en el camí trobem camps de conreu, on normalment es cultiven cereals. En aquest espai abunden els ocells granívors com les cogullades (Galerida cristata), les caderneres (Carduelis carduelis), els verdums (Carduelis chloris) o els estornells (Sturnus sp.). Sobretot a l’hivern els podem observar en grans estols. Aquesta zona havia estat tota ella espaid d’horts, regats amb les aigües del riu Gaià o amb les de les seves sínies.

Desembocadura del Gaià

Activitat: Desembocadura

Quan les canyes comencen a deixar entreveure l’aigua del riu podem descobrir ocells com el cabusset (Tacybaptus ruficollis), emblema de la reserva, o algun blauet (Alcedo atthis) fugaç que busqui un peix per menjar. Aquest tram és de vital importància per les aus migradores. Aquí troben un refugi on poder dormir, descansar i agafar energies per continuar el llarg viatge. A primera hora del dia hi ha ocells a la zona de la desembocadura, que es netegen les plomes i s’alimenten abans que els humans els destorbin. En aquest sector trobem les granotes (Rana perezi) que s’amaguen entre els joncs, i les orenetes (Hirundo rustica) i falciots (Apus apus) bevent en volades ràpides sobre l’aigua calmada del riu. A les hores més fresques del dia és quan podem obervar els limícoles, ocells amb potes i el bec llarg, que s’alimenten de petits cucs que treuen del fang.

Platja i antiga zona humida

Activitat:

Des de la desembocadura del riu Gaià fins al final, l’itinerari passa pel costat dret de la platja que, en contra del que pugui semblar, té una comunitat vegetal arenícola interessant. Així, doncs, trobarem la roca del Gaià, en la qual encara hi queden les restes d’un niu d’ametralladores de mitjans de segle XX. És aquí on hi ha la vegetació més ben conservada ja que la roca impedeix la freqüentació de la gent. Per la vessant esquerra s’hi troba el que havien estat uns aiguamolls. S’aprecia per la presència de jonc (Juncus acutus), fet que indica que l’aigua és a poca profunditat).

ON DORMIR?

La Pallissa HT-005081

(La Nou de Gaià)

652 824 084
C/ Cases Noves, 38
www.lapallissa.com
lapallissa@lapallissa.com 
.

ON MENJAR?

El Casal de la Nou Bar-Restaurant

(La Nou de Gaià)

977 655 564
C/ Cases Noves, s/n
.

COMERÇ

Agrobotiga “Verge de les Neus”

(La Nou de Gaià)

Productes Locals
977 655 362

Agrobotiga 9+ Viticultors

(La Nou de Gaià)

Productes Locals
977 655 940 / 629 451 700
www.9mes.cat

Alimentació Núria

(La Nou de Gaià)

Productes Locals
977 649 018

Cooperativa Agrícola Verge de les Neus

(La Nou de Gaià)

Cooperatives
977 655 362

Gaià Verd, Horta de temporada

(La Nou de Gaià)

Productes Locals
652 093 597
.

MERCAT

Mercat setmanal
---
Oci i cultura
----
----
Festes i tradicions
---
----

Imatges La Nou de Gaià